Jeśli prowadzisz serwer ze wspólnikiem albo ktoś Ci pomaga, nie przekazuj mu danych swojego konta: udostępnij mu usługę. Każdy loguje się na własne konto, a Ty decydujesz, jak długo trwa dostęp.
Jak udostępnić usługę
- Druga osoba musi mieć własne konto na my.electrumhosting.com (rejestracja jest bezpłatna).
- Ty wchodzisz w Usługi → Twój VPS i klikasz Zarządzaj udostępnianiem.
- Wpisz adres e-mail podany przez nią przy rejestracji i wyślij zaproszenie.
Dostęp działa od razu. Druga osoba zobaczy Twoją usługę w swoim panelu, w sekcji usług, które jej udostępniono.
Co może, a czego nie może
| Może | Nie może |
|---|---|
| Wyświetlać usługę i jej informacje (IP, status, wykresy) | Otwierać konsoli VNC |
| Uruchamiać, wyłączać, ponownie uruchamiać i wymuszać wyłączenie | Reinstalować systemu, resetować hasła ani zmieniać hostname |
| Widzieć Twoich danych płatniczych ani innych Twoich usług |
Innymi słowy: może pomóc Ci podnieść serwer, gdy padnie, ale decyzje, które usuwają dane lub zmieniają dostępy, pozostają wyłącznie w Twoich rękach.
Jeśli ta osoba musi pracować wewnątrz serwera
Udostępnienie usługi nie daje dostępu do pulpitu zdalnego ani do SSH. Jeśli ta osoba musi pracować wewnątrz serwera, nie podawaj jej hasła konta Administrator ani root: utwórz dla niej osobnego użytkownika.
- Windows: utwórz kolejnego użytkownika pulpitu zdalnego.
- Linux: utwórz dla niej użytkownika poleceniem
adduseri niech loguje się własnym kluczem SSH.
Dzięki temu, gdy współpraca się zakończy, usuwasz jej użytkownika i gotowe, bez zmieniania niczego po swojej stronie.
Odbieranie dostępu
W tym samym miejscu, Zarządzaj udostępnianiem, usuń tę osobę z listy. Od razu przestanie widzieć usługę. Może też sama zrezygnować z dostępu do usługi.